Veelgestelde
vragen

Algemeen

Jaarbeurs gaat na meer dan 100 jaar vernieuwen op de huidige locatie in Utrecht. Het masterplan beslaat niet alleen een nieuw en eigentijds ontwerp voor Jaarbeurs, maar ook voor de ontwikkeling van het hele gebied eromheen. Dit gebeurt in overeenstemming met de gemeente. Er komt een aantrekkelijk nieuw gebied om te leven, wonen en werken. Zo wordt Jaarbeurs het middelpunt van een groter, bruisend centrum van Utrecht.

Zowel Jaarbeurs als de stad Utrecht hebben hoge ambities en willen toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid en gezond stedelijk leven. Centraal staan de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Het duurzame, groene dak van de Nieuwe Jaarbeurs vormt hét visitekaartje van het masterplan: een uniek landmark dat Utrecht internationaal zal profileren als duurzame en innovatieve stad.

Meer weten over de uitgangspunten van het masterplan? Lees hier de samenvatting.

Nee, wij blijven open en geloven dat exposanten en bezoekers ook tijdens de verbouwing fantastische evenementen kunnen organiseren en/of bezoeken in Jaarbeurs. 

Het nieuwe beurs- en eventcentrum zal naar verwachting in 2030 klaar zijn.

De komende jaren zet Jaarbeurs, eigenaar van het Beatrixgebouw, de exploitatie gewoon door. De functies Trademart en het bruisende en vernieuwende JIM-concept (Jaarbeurs Innovation Mile) worden met succes voortgezet en Jaarbeurs is in gesprek met een aantal potentiele huurders voor vrij gekomen ruimtes. Het Beatrixgebouw is niet meegenomen in de plannen die onlangs zijn gepresenteerd.

De werkzaamheden zullen in de nabije toekomst van start gaan.

Het masterplan van de Nieuwe Jaarbeurs en het Jaarbeursdistrict is het resultaat van een intensief traject van Jaarbeurs, ondersteund door architectenbureau MVRDV en gebiedsontwikkelaar SITE Urban Development.

De gemeente Utrecht is het afgelopen jaar op informele wijze meegenomen in de positionerings- en ontwerpgesprekken van Nieuwe Jaarbeurs. Dit masterplan is een eerste formele presentatie. De volgende stap is het opstellen van een omgevingsvisie voor dit deelgebied.

Een uitgebreid participatietraject zal onderdeel uitmaken van de volgende fase van het plan. Jaarbeurs en gemeente Utrecht geven ruimte aan omwonenden, betrokkenen en geïnteresseerden om hun ideeën en aandachtspunten over het masterplan te delen.

Meer informatie over de invulling van het participatietraject zal op termijn op deze website verschijnen.

Het masterplan is een eerste formele presentatie van het ontwerp van de nieuwe Jaarbeurs en het gebied daaromheen aan de stad Utrecht en zijn inwoners. Het college B&W van Utrecht heeft haar medewerking toegezegd om gezamenlijk met Jaarbeurs te onderzoeken of en hoe dit masterplan kan worden gerealiseerd.